Получаване и съхранение на суровини при условия, указани от производителя с цел запазване тяхната органолептика и гарантиращи качеството и безопасността на суровината, респ. на готовия продукт.
Дозиране и смесване
Дозиране на основните суровини посредством помпа и смесването им с вода и останалите съставки в смесителни танкове посредством бъркачка.
Качествен контрол
Стандартизиране на напитката по физико-химични показатели спрямо рецептура и Технологичната документация от представител на отдел УК.
Температурна обработка на стандартизирания сок
Съществуват два режима на температурна обработка в зависимост от вида и рН на продукта:
Пастьоризация: при температура по-ниска от 100°С;
Стерилизация: при температура по-висока от 100°С.
Получаване на хомогенен плодов продукт
Препоръчителна технологична операция за мътни сокове. Осъществява се посредством хомогенизатор чрез преминаване на продукта под високо налягане през специален процеп с размери на микрони за раздробяване на тъканните частици на плодовете.
Цел: получаване на продукт с еднородна структура, неподлежащ на допълнително и трайно разслояване.
Асептично пълнене в многослойна Тетра Пак опаковка
Пастьоризираният продукт се подава по стерилни тръбни пътища към пълначната машина.
В пълначната машина е предвидена вана с 35 % разтвор на водороден пероксид за стерилизация на Тетра Пак опаковката.
Пакетирането на продукта в многослойна Тетра Пак опаковка обезпечава запазване органолептиката и качеството на готовия продукт.
Асептичното пълнене и стерилизация на опаковката подсигуряват:
- елиминиране възможността за допълнителна обсемененост на термично обработения продукт;
- гаранция за производството на безопасен продукт;
- липса на необходимост от добавяне на консерванти.